Mitä nyt mieleen juolahtaa...

Peloista....

Jos ihmisiltä kysyittäisiin mitä he pelkäävät, luulen että moni vastaisi: "sotia, luonnonmullistuksia, terveyden menettämistä, työn menettämistä jne."  Toki joku voi väittää ettei pelkää mitään.
Ajattelen pelkoa laajemmin, harvemmin kukaan kuitenkaan, ainakaan täällä Suomessa, kuluttaa päiväänsä pelkäämällä sotaa, kyseessä lienee vain ajatus joka joskus voi viivähtää ajatuksissa, mutta unohtuu melko pian. 

Ajattelen että pelko on meille pahin este joka estää meitä menemästä elämässä eteenpäin. Este jonka itse olemme asettaneet omalle tiellemme, ei kukaan muu eikä siitä voi syyttää toista ihmistä. Itse asetamme itsellemme rajat ja pelot usein määrittävät nuo rajat. 

Pelko ettei uskalla, pelko ettei kykene, pelko ettei onnistu...pelkoja on monenlaisia. Pelot omasta riittämättömyydestä ja siitä ettei pärjää, osaa, pysty... ne rajoittavat ja asettavat esteitä tielle. Esteet ovat haasteita tiellä, ne ovat tarkoitettu ylitettäväksi. Haasteiden kautta edetään elämässä. Jos joku asia ei kiinnosta, silloin se ei ole tarkoitettu haasteeksi... sen voi sivuuttaa.

Joskus yhteisö, läheiset, muut ihmiset asettavat meille odotuksia jotka kuitenkaan eivät ole omiamme. Siinäkin pelko astuu kuvaan. "Mitä muut sanovat", siihenkin lauseeseen sisältyy pelkoa.

Pelko saa meidät haalimaan itsellemme omaisuutta, pelko siitä että emme ole tarpeeksi hyviä toisten silmissä. Ei materiassa mitään väärää ole, jos siitä nauttii ja sitä haluaa itsensä takia, mikäs siinä. Mutta kilpaileminen kenellä on hienointa ja parasta, se pohjautuu pelkoon siitä että ei kelpaa.

Toisinaan keskustelen asiakkaiden kanssa myös tälläisistä asioista. Usein haluamme pelata varman päälle, luopuminen tutusta ja turvallisesta, vaikka  se aiheuttaakin ahdistusta, on vaikeaa. Pelko siitä ettei pärjää, ei uskalla, jarruttaa ratkaisujen tekemistä. En kehota ketään eroamaan tai ottamaan lopputiliä töistä, jos itse ei siihen tunne olevansa valmis, mutta omia pelkojaan voi miettiä. Ehkä niiden kautta oivaltaa jotain.


Pelot ovat pahimpia jarruja tiellämme, ne estävät meitä menemästä elämässä eteenpäin ja ne olemme itse itsellemme asettaneet. Ei kukaan muu. Sillä kaikki lähtee itsestä. 

Kuva intuitiivisen maalauksen kurssini oppilastyö.